Fala upałów sprawiła, że znów pojawiło się zagrożenie poparzeniami wywołanymi barszczem Sosnowskiego. Trudno się je leczy i są wyjątkowo bolesne. Sprawdź, na co zwrócić szczególną uwagę, w przypadku zetknięcia się z tą rośliną!

Barszcz Sosnowskiego (Heracleum sosnowskyi) został sprowadzony do Polski z Kaukazu w latach 70 jako roślina pastewna. Z czasem okazał się jednym z najgroźniejszych chwastów. Dorasta do wysokości 3-4 metrów wytwarzając charakterystyczny baldach nasienny oraz rozetę liściową z dużymi liśćmi osadzonymi na długich ogonkach pokrytych brązowymi włoskami.

Stanowi zagrożenie nie tylko dla ludzi, lecz także dla zwierząt. Najbardziej niebezpieczne są wydzielane przez roślinę olejki eteryczne, które w kontakcie ze skórą powodują poważne, bardzo bolesne oparzenia. To za sprawą furanokumaryny, toksycznej substancji występującej we wszystkich częściach rośliny, która pełni funkcję obronną głównie przed małymi zwierzętami żywiącymi się roślinami. Jednak narażeni na atak barszczu są wszyscy przebywającymi w miejscu jego występowania – do poparzenia może dojść nawet bez kontaktu z rośliną.

Barszcz Sosnowskiego najlepiej zatem omijać z daleka. Jest on szczególnie niebezpieczny w czasie suchych i ciepłych dni. Wówczas związek furanokumaryny najbardziej intensywnie wydziela się przez liście. Co gorsza, oparzyć się można na odległość. W przypadku wielkich skupisk roślin, może on przeniknąć do układu oddechowego powodując poparzenia i zatrucie organizmu. Po dotknięciu na wystawionej na słońce skórze pojawiają się trudno gojące się rany i białe plamy. Do rośliny więc najlepiej w ogóle się nie zbliżać. Jeśli jednak na skórze pojawiły się charakterystyczne pęcherze po kontakcie z rośliną, działaj niezwłocznie.
1) Przemyj oparzenie dużą ilością wody.
2) Szybko skontaktuj się z lekarzem.
3) Nie wystawiaj skóry na działanie słoneczne przynajmniej przez 48 godzin.
4) Pęcherze posmaruj maścią kortykosteroidową.
5) Zastosuj wapń, żeby uniknąć reakcji alergicznej.

W Polsce barszcz Sosnowskiego rośnie w każdym województwie, jego populacja z roku na rok wzrasta. Roślina ta jest bowiem inwazyjna i bardzo trudna do zwalczania, łatwo się rozprzestrzenia i powoduje degradację środowiska przyrodniczego. Dodatkowo, ma dużą zdolność do regeneracji, jest odporna na wiele środków do zwalczania chwastów i bardzo łatwo się rozmnaża – pojedyncza roślina wytwarza przeciętnie kilkadziesiąt tysięcy nasion, które mają zdolność do kiełkowania przez 5 lat! Wszystko to sprawia, że zwalczanie barszczu jest bardzo trudne i wymaga systematycznych działań realizowanych przez kilka lat.

Facebook Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *