Dietetycy od lat alarmują, że stosowanie soli w nadmiarze może przynieść negatywne skutki dla naszego organizmu. Co mają zrobić osoby, które wprost nie mogą jej się oprzeć? Stosować naturalny zamiennik, jakim jest… sos sojowy.

Sos sojowy jest jednym z najdawniej znanych sosów przyprawowych. Jego wytwarzanie rozwinęło się w Azji Wschodniej ponad 2500 lat temu, gdy mięso i ryby konserwowano w soli. Ciecz, która tworzyła się przy tym, była wykorzystywana jako podstawa bulionu i przypraw. W wyniku stałych ulepszeń na przestrzeni czasu opracowano wiele różnych przypraw, w tym ze sfermentowanej soi. Ten współczesny wytwarza się z mieszaniny soi, pszenicy, wody i soi. Przez dodanie do niej specjalnej pleśni, drożdży i bakterii kwasu mlekowego tworzy się zacier, który dojrzewa i następnie jest wyciskany i filtrowany. Sos sojowy jest jedną z najważniejszych przypraw kuchni azjatyckiej. Z wielkim impetem wtargnął też do kuchni europejskich. Ważne jednak, aby wybierać te wysokiej jakości. Po czym je poznamy? Po składzie. Te dobrej jakości powinny zawierać jak najmniej składników, a najlepiej tylko wodę, wyciąg z ziaren soi, pszenicę i sól. Jeśli lubimy kuchnię azjatycką, szukajmy właśnie takich produktów na półkach sklepowych.
Sos sojowy jest znakomitym zamiennikiem soli. Stanowi doskonały dodatek do wielu potraw – wystarczy zaledwie kilka kropel, aby uzyskać oryginalny smak i aromat. Bardzo często jest wykorzystywany do produkcji mięsnych marynat. Ponadto rewelacyjnie smakuje jako dodatek do mięs smażonych, pieczonych oraz duszonych. Smacznym połączeniem jest również sos sojowy z gulaszami oraz zupami. Naturalny sos sojowy świetnie sprawdzi się również w diecie dzieci i osób starszych, którym zaleca się mniejsze ilości soli.

Facebook Comments

Hits: 223

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *