Chcesz zaskoczyć swoich gości podczas wieczerzy wigilijnej? Przygotuj domowy zakwas, z którego przyrządzisz pyszny barszczyk.

Potrzebujemy:
* 1 kg czerwonych buraków
* 3 litry przegotowanej wody
* kawałek skórki z razowego chleba
* 3 ząbki czosnku
* 1 łyżka cukru
* 3 duże łyżki soli
Buraki należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przesypujemy je do naczynia, w którym ma być zakwas. Najlepiej do tego sprawdzi się na przykład duży słoik. Następnie zalewamy je zimną i przegotowaną wodą. Dodajemy łyżkę cukru, szczyptę soli, skórkę chleba razowego i posiekane ząbki czosnku. Całość przykrywamy gazą i odstawiamy. Całość powinna stać przez 4-5 dni w temperaturze pokojowej. Pamiętajcie jednak, aby przed przygotowaniem barszczu go przecedzić.

Facebook Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *