Jedną z potraw, która obowiązkowo musi znaleźć się na wigilijnym stole jest zupa grzybowa. Podpowiadamy, jak ją przyrządzić.

Składniki:
ok. 500 g suszonych grzybów (najlepiej borowików bądź podgrzybków)
2l wywaru z warzyw (seler, marchewka, pietruszka)
1 cebula
1 listek laurowy
2 łyżki masła
1 kopiata łyżka mąki
100 ml śmietany 18 proc.
pieprz, sól

Grzyby płuczemy, czyścimy i zalewamy chłodnym – przygotowanym wcześniej – wywarem z warzyw. W tego rodzaju kąpieli powinny spędzić kilka godzin. Następnie gotujemy je przez około pół godziny – tak, aby były miękkie. Później grzyby wyciągamy z wody (nie wolno jej wylewać), kroimy i podsmażamy z cebulką na maśle. Dodajemy mąkę i czekamy aż się zarumieni. Wszystko – razem z wywarem z jarzyn i wodą, w której gotowaliśmy grzyby – wrzucamy do garnka i gotujemy przez około 15 minut. Doprawiamy do smaku. Zanim podamy zupę na stół, dodajmy do niej śmietanę.

Facebook Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *