Jedną z potraw, która obowiązkowo musi znaleźć się na wigilijnym stole jest zupa grzybowa. Podpowiadamy, jak ją przyrządzić.

Składniki:
ok. 500 g suszonych grzybów (najlepiej borowików bądź podgrzybków)
2l wywaru z warzyw (seler, marchewka, pietruszka)
1 cebula
1 listek laurowy
2 łyżki masła
1 kopiata łyżka mąki
100 ml śmietany 18 proc.
pieprz, sól

Grzyby płuczemy, czyścimy i zalewamy chłodnym – przygotowanym wcześniej – wywarem z warzyw. W tego rodzaju kąpieli powinny spędzić kilka godzin. Następnie gotujemy je przez około pół godziny – tak, aby były miękkie. Później grzyby wyciągamy z wody (nie wolno jej wylewać), kroimy i podsmażamy z cebulką na maśle. Dodajemy mąkę i czekamy aż się zarumieni. Wszystko – razem z wywarem z jarzyn i wodą, w której gotowaliśmy grzyby – wrzucamy do garnka i gotujemy przez około 15 minut. Doprawiamy do smaku. Zanim podamy zupę na stół, dodajmy do niej śmietanę.

Facebook Comments

Hits: 20

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *