Gdy myślimy o poranku, pierwsze co przychodzi nam do głowy to… kawa! Dokładnie – zdecydowana większość społeczeństwa nie wyobraża sobie bez niej życia. Jak sprawić by ten codzienny napój smakował jeszcze lepiej?

Podstawą jest oczywiście sam produkt. Najlepiej kupić kawę ziarnistą. Ważne jednak, aby ziarna były świeże – w innym przypadku kawa nie będzie miała tego głębokiego smaku, który tak bardzo kochamy. Musimy je też odpowiednio przechowywać – tak by nie były narażone na dużą ilość tlenu, wilgoć, wysokie temperatury oraz światło. Najlepiej sprawdzą się więc do tego próżniowe opakowania umieszczone w chłodnym i suchym miejscu. Aby pijąc kawę mieć uczucie świeżego smaku, ziarna należy mielić na bieżąco. Bardzo istotna jest też jakość wody. Jeśli wyczuwamy w niej chlor to przecież jasne, że kawa nie może dobrze smakować. Gdy robimy kawę ze zwykłej wody z kranu, koniecznie przepuśćmy ją przez filtr. Tylko czysta, pozbawiona domieszek pozwoli na wydobycie ogromu smaków z kawy. Ważne jest również to, aby parząc kawę w ekspresie, nie wlewać do niego zbyt ciepłej wody. Podczas procesu parzenia powinna mieć ona od 90°C do 96°C. Nalanie zbyt ciepłej wody do zbiornika w ekspresie może więc źle wpłynąć na jakość smaku.

Facebook Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *