Nieodłącznym elementem kolacji wigilijnej powinien być kompot z suszonych owoców. Mimo że nie wszyscy za nim przepadają, warto się jednak skusić. Zawiera on bowiem dużo błonnika, który ułatwia trawienie. Poza tym jest bogaty w witaminę A, kompleks witamin z grupy B, a także potas i żelazo.
czytaj dalej

W wigilijny wieczór – wraz z pojawieniem się na niebie pierwszej gwiazdki – dzielimy się opłatkiem i zasiadamy do wspólnej wieczerzy. Zgodnie z tradycją na stole powinno znaleźć się dwanaście potraw. czytaj dalej

Potrawy wigilijne choć są pyszne i ten jeden raz w roku mają wyjątkowy smak, niestety wiążą się z ogromną ilością kalorii. Według statystyk przeciętny Polak w czasie takiej kolacji zjada ich około 5-6 tysięcy! Sprawdźcie, ile kalorii mają poszczególne dania.czytaj dalej

Święta Bożego Narodzenia lada moment. Jeśli chcesz zaskoczyć najbliższych, a przy okazji uwielbiasz poznawać nowe przepisy, ten artykuł jest dla ciebie! Podpowiadamy, jak wyczarować świąteczne ciasteczka, które urzekną podniebienia gości.czytaj dalej

Lato to zdecydowanie najlepszy moment na poznawanie i próbowanie nowych drinków. Jeśli lubicie eksperymentować, część z nich z pewnością wykonacie w domu zaskakując na przykład zaproszonych gości. Dziś podpowiadamy, jak przygotować Aperol Spritz. To niekwestionowany król włoskich drinków.czytaj dalej

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać o tym, że ryby są zdrowe i powinniśmy jeść je systematycznie. Okazuje się jednak, że nie wszystkie mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Są pewne gatunki, których lepiej unikać.
czytaj dalej

Twoja ulubiona sukienka w pięknym intensywnym kolorze po pierwszym praniu straciła swój blask? Masz wrażenie, że zwyczajnie wyblakła? Zastanawiasz się, jak uniknąć podobnej sytuacji w przyszłości? Mamy sprawdzony sposób! Wystarczy, że do prania dodasz przyprawę, którą znajdziesz w każdej kuchni.czytaj dalej

Kalarepa, mimo że jest powszechnie uprawianym warzywem, nie cieszy się ogromną popularnością. Zupełnie niesłusznie. Dostarcza naszemu organizmowi nie tylko drogocenne wartości odżywcze i pokaźną liczbę witamin, ale również związki chroniące przed rozwojem nowotworów. czytaj dalej

Gdy myślimy o poranku, pierwsze co przychodzi nam do głowy to… kawa! Dokładnie – zdecydowana większość społeczeństwa nie wyobraża sobie bez niej życia. Jak sprawić by ten codzienny napój smakował jeszcze lepiej?czytaj dalej

Buraki powinny być stałym elementem w naszym jadłospisie. Są prawdziwym niezbędnikiem minerałów. Należy je jednak spożywać w postaci surowej (np. soku lub składnika sałatek) lub kiszonej. Pod wpływem obróbki termicznej traci on bowiem część cennych związków.czytaj dalej

Wiosna w pełni. Wraz z nadejściem ciepłych dni zaczęło przybywać owadów. Te najbardziej uciążliwe – osy i pszczoły – atakują nie tylko naszą skórę, ale i żywność. Sprawdź, w jaki sposób się przed nimi chronić.czytaj dalej

Przygotuj następujące składniki: Ulubiona kawa rozpuszczalna, Mleko, Kostki lodu, Plastikowy shaker lub butelka plastikowa, Woda, Cukier (opcjonalnie), kakao lody, bita śmietana lub likier  Sposób przygotowaniaczytaj dalej

Truskawki to bardzo popularne owoce, szczególnie z sezonie. Owoc ten, poza walorami smakowymi posiada również całą gamę wartości odżywczych, dzięki którym poprawimy kondycję włosów, skóryczytaj dalej

Chłodnik buraczany  Zwany również chłodnikiem litewskim, tradycyjny polski chłodnik z botwinki. Z zsiadłym mlekiem, z dodatkiem ogórka, koperku i szczypiorku. Kiedyś podawany z szyjkami rakowymiczytaj dalej

Wiosna przyszła, a na każdym kroku wciąż słychać kichnie, smarkanie i kaszel. Tak… zawirowania pogodowe mocno dały się we znaki. Na szczęście z drobnymi infekcjami możemy sobie poradzić wykorzystując domowe metody.czytaj dalej