Jesień rozgościła się u nas na dobre. Nasze organizmy coraz częściej atakowane są przez różne wirusy. Dlatego tak istotne jest wzmocnienie odporności. Jak to zrobić? Najlepiej za sprawą naturalnych metod. Niezastąpiony okaże się na przykład miód, który jest znakomitym źródłem witamin i minerałów.

Dobroczynne właściwości miodu znane są już od starożytności. Co ciekawe, w grobowcach faraonów znajdowano miód nadający się do spożycia – to najlepszy dowód na to, że produkt ten nigdy się nie popsuje. W zależności od surowca, z jakiego powstał miód, wyróżnia się miody:

– nektarowe (kwiatowe),
– spadziowe,
– mieszane (nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe).

Miody kwiatowe w większości przypadków są jasne – tylko nieliczne rodzaje mają odcień od ciemnożółtego do brązowego. W naszym kraju najpowszechniejszymi roślinami miododajnymi są: rzepak, koniczyny, lipy i gryka. Sprawdźmy, jakie właściwości a każdy z nich.

Miód rzepakowy:
– wyróżnia się bardzo wysoką zawartością glukozy
– zawiera olejki eteryczne, związki goryczowe, flawonoidy, biopierwiastki, cholinę i kumarynę
– jest on bogaty w bor
– obecne są w nim witaminy z grupy B, K, C i kwas nikotynowy
– zawiera potas i magnez oraz kwasy fenolowe i związki flawonoidowe
– wzmacnia serce i siłę jego skurczu
– obniża i normalizuje ciśnienie tętnicze krwi
– na korzystny wpływ na dolegliwości ze strony układu krwionośnego, choroby nerek i wątroby, problemy z żołądkiem, skórą, infekcje i przemęczenie.

905,000.00 zł odszkodowania dla obywatela Ukrainy za wypadek w pracy. Sprawa w toku

Miód lipowy:
– jest uważany za najlepszy środek zwalczający przeziębienie, grypę oraz choroby, podczas których występuje wysoka gorączka
– wykazuje też działanie antybiotyczne
– działa przeciwkaszlowo, wykrztuśnie i napotnie
– działa lekko moczopędnie, więc jednocześnie obniża nieco ciśnienie tętnicze krwi
– zwalcza także bakterie (gronkowce i paciorkowce) oraz drożdżak
– wzmacnia układ odpornościowy
– regularne spożywanie miodu ma też działanie długofalowe – ogranicza ryzyko wystąpienia chorób serca i krążenia, działa pozytywnie na układ nerwowy i pokarmowy, a także stabilizuje nastrój.

240,000.00 zł odszkodowania za wypadek komunikacyjny w pracy

Miód gryczany:
– stanowi dobre źródło energii w stanach wyczerpania i osłabienia
– jest najlepszy w leczeniu niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza zarówno u dzieci, jak i u dorosłych
– pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi
– spowalnia procesy starzenia się organizmu
– działa niczym naturalny antybiotyk
– pomaga leczyć choroby serca i układu krążenia, a także stany zapalne nerek
– stosuje się go także w różnego rodzaju maseczkach i peelingach – regeneruje skórę, odżywia, łagodzi objawy trądziku

90,500.00 zł odszkodowania za wypadek w domu po 18 latach od zdarzenia

Miód koniczynowy:
– koi nerwy, wycisza i uspokaja
– stosuje się go w leczeniu bezsenności
– działa moczopędnie
– jest niezastąpiony przy chorobach układu moczowego, kamicy żółciowej, chorobie nerek
– działa wykrztuśnie
– zwalcza infekcje
– wzmacnia i uodparnia
– wspomaga leczenie grypy i przeziębienia.

 

Facebook Comments

Hits: 21

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *