Wiosna przyszła, a na każdym kroku wciąż słychać kichnie, smarkanie i kaszel. Tak… zawirowania pogodowe mocno dały się we znaki. Na szczęście z drobnymi infekcjami możemy sobie poradzić wykorzystując domowe metody.

Jeśli tylko zaczyna nas męczyć kaszel, przygotujmy syrop domowej roboty. Najpopularniejszy jest oczywiście ten z cebuli. Jego przygotowanie jest bardzo proste – wystarczy do kubeczka wrzucić pokrojoną cebulę i zasypać cukrem. Cebula po jakimś czasie puści sok, który jest zbawienny dla naszego gardła. Można również przygotować syrop z buraków. W tym celu należy obrać i pokroić dużego buraka ćwikłowego, zasypać czterema łyżeczkami cukru oraz odstawić na jeden dzień. Syrop należy pić dwa razy dziennie po łyżeczce. Niezastąpione w walce z wirusami są czosnek i cytryna. Je również można wykorzystać do stworzenia syropu. Należy zmiażdżyć dwa ząbki czosnku, dodać świeży sok z dwóch cytryn, do tego cztery łyżki miodu i dwie szklanki przygotowanej wody. Otrzymany w ten sposób napój powinniśmy odstawić na dwie doby i pić dwa razy dziennie po dwie łyżeczki. W walce z kaszlem pomoże nam też herbatka z lipy, mleko z czosnkiem i masłem, a także płukanie gardła szałwią i smarowanie klatki piersiowej spirytusem salicylowym. Pamiętajmy też o odpowiednim nawilżaniu powietrza – znacznie nam to ułatwi oddychanie i rozrzedzi kaszel. Jeśli nie mamy specjalnego urządzenia, możemy zrobić domowe. Wystarczy tylko butelka, atomizer i ewentualnie olejek eteryczny, np. miętowy. Przygotowaną miksturą skropmy wnętrze mieszkania. Pamiętajmy jednak, że jeśli dolegliwości związane z kaszlem nie ustają po kilku dniach, powinniśmy obowiązkowo zgłosić się do lekarza.

Facebook Comments

Hits: 123

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *