Nieodłącznym elementem kolacji wigilijnej powinien być kompot z suszonych owoców. Mimo że nie wszyscy za nim przepadają, warto się jednak skusić. Zawiera on bowiem dużo błonnika, który ułatwia trawienie. Poza tym jest bogaty w witaminę A, kompleks witamin z grupy B, a także potas i żelazo.

Każdy z wykorzystanych do kompotu owoców ma symboliczne znaczenie. Zgodnie z dawnymi wierzeniami śliwka odpędza złe moce, jabłka zapewniają miłość, zdrowie i pokój, natomiast gruszkom przypisywana jest długowieczność. Przygotowanie kompotu najlepiej zacząć dzień przed wigilią – wieczorem zalej owoce ciepłą, przegotowaną wodą i odstaw pod przykryciem na 3 godziny. W wigilijny poranek należy go zagotować doprawiając według uznania – jeśli wydaje nam się, że kompot jest za mało słodki, można dodać do niego odrobinę miodu. Miłośnicy korzennych aromatów mogą też dorzucić do niego kawałek kory cynamonu i kilka goździków. Kompot należy podawać schłodzony. Aby był klarowny można go przecedzić.

Facebook Comments

Hits: 14

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *