Nie masz apetytu? Ciągle odczuwasz zmęczenie? Co jakiś czas odczuwasz dolegliwości w jamie brzusznej? Możesz być chora na beri-beri. Nieleczona dolegliwość może wywołać poważne skutki.

Beri-beri pojawia się, gdy organizm ma zbyt małą ilość witaminy B1 (czyli tiaminy), która odgrywa niezwykle istotną rolę w przemianie węglowodanów – umożliwia prawidłowe spalanie glukozy. Jeśli jej brakuje, gromadzą się mleczany i kwas pirogronowy, co powoduje kwasicę mleczanową. Choroba rozwija się bardzo powoli, początkowo w ogóle bez żadnych objawów. Z czasem pojawiają się ciągłe uczucie zmęczenia, senność, drażliwość, apatia, brak apetytu i związany z nim spadek masy ciała, niższe od normalnego ciśnienie tętnicze, kołatanie serca, uczucie dyskomfortu w jamie brzusznej, obrzęk twarzy i kończyn czy zaburzenia czucia. Beri-beri występuje w trzech postaciach:

suchej (przewlekłej) – dominują objawy ze strony układu nerwowego
mokrej (ostrej) – dochodzi do uszkodzenia układu sercowo-naczyniowego
piorunującej (ang. Shoshin beriberi) – występują zaburzenia jak w postaci mokrej, lecz są one o wiele cięższe. W przypadku podania witaminy B1 do poprawy dochodzi nawet w ciągu kilku minut.

Dlaczego w organizmie może brakować tej witaminy? Chociażby ze względu na niedożywienie, nadużywanie alkoholu oraz spożywanie pokarmów zawierających tiaminazy, czyli enzymy rozkładające witaminę B1. Chodzi tu przede wszystkim o owoce morza, surowe ryby czy też produkty mające w składzie związki siarki. A jak uniknąć choroby? Przede wszystkim dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości witaminy B1.

Facebook Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *