Czy wy również z utęsknieniem czekaliście na truskawki? Wreszcie można delektować się do woli ich smakiem. Nie dość, że są pyszne to na dodatek bardzo zdrowe!

Truskawki mają liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze, a przy tym niewiele kalorii. Zawarty w nich wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby. Poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Mają też mnóstwo żelaza, które wspomaga procesy krwiotwórcze i bierze czynny udział w zapobieganiu anemii. Poza tym regularne spożywanie antocyjanów – rodzaju flawonoidów, które można znaleźć w truskawkach i innych jagodach, może obniżyć ryzyko zawału serca. Owoce te to też prawdziwe bogactwo soli organicznych, wpływających na poprawę przemiany materii i pektyn, które oczyszczają jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną. Kolejne ich właściwości to obniżanie ciśnienia i usprawnianie trawienia, szczególnie tych pokarmów, które zawierają tłuszcze i białko. Na dodatek truskawki posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające. W efekcie są idealnym elementem diety odchudzającej – mają tylko ok. 30 kalorii w 100 g. Pomagają nawet zwalczać cellulit. Z kolei dzięki zawartości kwasu elagowego owoce te znane są z właściwości antynowotworowych. Trzeba też wspomnieć, że truskawki mają w sobie mnóstwo witamin z grupy B, witaminy PP oraz C, której zawartość jest nawet większa niż w owocach cytrusowych.
Można je jeść jako przekąskę lub wykorzystać do deserów, owocowych i wytrawnych sałatek czy orzeźwiających smoothie.

Facebook Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *