Są bogate w wartości odżywcze

Im więcej różnych warzyw w zupie, tym lepiej, a dlaczego? Świeże warzywa to nie tylko źródło witamin czy minerałów, ale także antyoksydantów czyli naturalnych substancji chroniących przed nowotworami i spowalniającymi procesy starzenia się organizmu.

Zawierają błonnik, dzięki czemu wspomagają trawienie

Pożywienie bogate w błonnik ma dużą objętość i wywołuje uczucie sytości, co jest podstawą wielu diet. Z tego względu przy planowaniu diet odchudzających uwzględnia się spożycie nie tylko dużych ilości warzyw. W zupach jest mnóstwo błonnika, który wspomoże nasze trawienie i pozwoli pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości, a także utrzymać zgrabną sylwetkę.

Wspomagają odporność zimą i rozgrzewają organizam

Nie ma lepszego sposobu na rozgrzanie się zimą jak talerz gorącej zupy. Jeśli dodasz do niej wywaru dużo warzyw,  a także cebulę albo czosnek, dodatkowo wzmocnisz układ odpornościowy do walki z wirusami i bakteriami. Kto z nas nie zjadłby miski ciepłej zupy po powrocie z zimowego spaceru?

Są szybkie i proste w przygotowaniu
Zupa to idealne danie dla zapracowanych. gdyż jest jedną z najprostszych potraw. Co wystarczy zrobić? Pokroić warzywa i wrzucić do gotującej się wody. W międzyczasie dodać inne składniki, doprawić i gotowe!

Są syte, ale nie tuczące

Zupy to podstawa wielu diet, dlatego że są syte, wartościowe ale zawierają niewiele kalorii. Warto wspomnieć, że w zupach najbardziej kaloryczne są dodatki takie jak makaron, ryż, ziemniaki. Miseczka zupy pełnej warzyw może zasycić nasz żołądek nawet na kilka godzin.

Facebook Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *