Składniki na bułeczki drożdżowe z serem i szynka

2 1/2 lyzeczki suchych drozdzy
3/4 szklanki letniej wody
2 łyżka cukru
2 łyżka masła
1/2 szklanki mleka
3 1/2 szklanki maki
2 lyzeczki soli (lub mniej jezeli szynka jesc slona)4 lyzki musztardy Dijon
1 lyzka miodu
300g szynki w plasterkach
200g startego żółtego sera
Drozdze z cukrem rozpuscic w letniej wodzie i zostawic okolo 5 minut az zaczna babelkowac.
W małym rondelku podgrzać mleko z masłem, dodać do wody z drożdżami, dodać 3 1/4 szklanki maki i sol – zarobić ciasto. Przełożyć na stolnice i wyrabiać podsypując pozostała maka do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Ciasto uformować w kule, przełożyć do natłuszczonej dużej miski i zostawić przykryte na godzinę aż podwoi swoja objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnice, wywałkować w prostokąt o wymiarach około 50x35cm.
Musztardę połączyć z miodem, rozsmarować na cieście, posypać serem i rozłożyć na serze plasterki szynki.
Zwinąć w roladę zaczynając od dłuższego boku. Pokroić na 16 równych plasterków, każdy delikatnie włożyć do posmarowanej masłem foremki na muffiny, zostawić przykryte na około 45 minut.
Piekarnik rozgrzać do 190C, piec bułeczki około 20-30 minut za ładnie się zrumienia.

Facebook Comments Box

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *