Sezon grillowy w pełni! Jeśli chcesz nieco zaskoczyć swoich gości, zamiast serwować tradycyjne kiełbaski, czy karkówkę, postaw na coś lżejszego! Oto doskonałe przepisy na aromatyczne i lekkie dania pachnące dymem.czytaj dalej

Żeberka są niezwykle popularnym gatunkiem mięsa w kuchniach europejskich i azjatyckich. Można je przyrządzać na wiele różnych sposobów. Dziś podpowiemy wam, jak przygotować te w miodowo-musztardowej marynacie. Są tak pyszne, że nie będziecie mogły się im oprzeć!czytaj dalej

Sezon na szparagi jest stosunkowo krótki, dlatego warto się nimi najeść do syta. Warzywa te nie zawierają tłuszczu, mają niewiele kalorii i są bogatym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. Mogą być urozmaiceniem obiadu, albo pyszną przekąską.czytaj dalej

Mąka owsiana cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Z czego to wynika? Przede wszystkim z faktu, że jest znacznie zdrowszym zamiennikiem mąki pszennej i nie zawiera glutenu. Na jej niekorzyść przemawia jednak cena… Na szczęście można ją zrobić w zaciszu własnego domu.czytaj dalej

Chcesz zaserwować kurczaka w nieco innym wydaniu? Masz zamiar przyrządzić danie, które łączy w sobie słodkie i ostre smaki? Zainspiruj się naszym przepisem na pałki z kurczaka w śliwkowej marynacie.czytaj dalej

Poszukujesz inspiracji na szybki i zdrowy obiad? Proponujemy fit naleśniki. Wiele osób uważa, że smakują bardziej intensywnie niż te przygotowane z białej mąki pszennej. Poza samymi plackami niezwykle istotny jest też farsz.czytaj dalej

Czy jedzenie produktów wysokotłuszczowych może iść w parze z dietą? Okazuje się, że jak najbardziej tak! Taki model odżywania stosuje się między innymi w diecie ketogenicznej. Na czym ona polega? Kto może z niej skorzystać? I jak to możliwe, że tłuszcz pomaga… spalać tłuszcz? Spieszymy z odpowiedziami!czytaj dalej

Każdy z nas powinien spożywać ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu, ponieważ zawierają bardzo dobrze przyswajalne białko, kwasy tłuszczowe omega-3, cynk, selen oraz witaminy, wczytaj dalej

Barwniki, konserwanty, stabilizatory, polepszacze smaku – współczesna żywność naszpikowana jest tego typu wynalazkami. O ich niekoniecznie korzystnym działaniu nie trzeba nikogo przekonywać, jednak ciężko byłoby znaleźć produkty, które nie zawierają tego typu dodatków. Oczywiście nie wszystkie działają destrukcyjnie na nasz organizm. Warto więc wiedzieć, które są najbardziej szkodliwe.czytaj dalej

Jednym z najbardziej znanych włoskich deserów jest tiramisu. Na jego punkcie oszalały miliony osób na całym świecie. Składa się z warstw podłużnych biszkoptów nasączonych bardzo mocną kawą espresso oraz migdałowym likierem amaretto, przełożonych kremem z serka mascarpone. Tiramisu nie jest deserem trudnym do wykonania, nie wymaga nawet pieczenia. Jak go zatem przyrządzić?czytaj dalej

Masz ochotę na coś słodkiego? Chcesz zaskoczyć domowników oryginalnym deserem? Mamy przepis na coś, co podbije wasze podniebienia! Rurki z kremem z pewnością okażą się strzałem w dziesiątkę.czytaj dalej

Słyszałyście kiedyś o diecie alkalicznej? Swego czasu cieszyła się ona ogromnym zainteresowaniem. I nie – wcale nie dlatego że pozwala na pozbycie się zbędnych kilogramów, ale dlatego że ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Polega ona na ograniczeniu produktów o charakterze kwasowym, czyli mięs, wędlin i produktów zbożowych i wprowadzenie w ich miejsce owoców, warzyw i tłuszczów roślinnych.czytaj dalej

Nie masz pomysłu na obiad? Skorzystaj z wypróbowanego przez nas przepisu i zaserwuj makaron z pieczarkami i pietruszką. Z pewnością oczaruje podniebienia domowników! Polecamy: ZASERWUJ SKRZYDEŁKAczytaj dalej

Lubicie eksperymentować w kuchni? My również! Jakiś czas temu wpadł nam w oczy przepis na domowy budyń chałwowy. Tak nas urzekł, że musimy się nimczytaj dalej

Wiecie za co między innymi kochamy wiosnę? Za to, że możemy wręcz przebierać w pysznych i świeżutkich owocach oraz warzywach. To właśnie teraz ich smak jest wyjątkowy! Na straganach pojawiają się już chociażby szparagi.  Sezon na nie jest stosunkowo krótki, dlatego warto się nimi nacieszyć – i oczywiście najeść – póki możemy. Jak je przyrządzić? Pomysłów jest wiele!czytaj dalej

Chcesz zaserwować na obiad tortillę? Zrobiłaś zakupy, wracasz do domu i nagle okazuje się, że kupiłaś wszystko oprócz… tortilli. Nic straconego! Możesz przygotować ją we własnej kuchni – z pewnością będzie jeszcze pyszniejsza niż sklepowa. Do tego dodaj domowej roboty ketchup i zachwyć domowników! czytaj dalej