Masz ochotę na coś słodkiego? Chcesz zaskoczyć domowników oryginalnym deserem? Mamy przepis na coś, co podbije wasze podniebienia! Rurki z kremem z pewnością okażą się strzałem w dziesiątkę.

Polecamy: ZASERWUJ SKRZYDEŁKA W MARYNACIE MIODOWO-MUSZTARDOWEJ – PRZEPIS

Na stronie www.mojewypieki.com znalazłyśmy przepis, który na stałe zagościł w naszych domach. Wychodzi z niego około 60 rurek (o długości 7 cm).

Czego potrzebujemy?

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 250 g kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

Polecamy: JAK ZROBIĆ BUDYŃ CHAŁWOWY?

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i szybko zagniatamy. Owijamy w folię i chowamy do lodówki na około 60 minut. Następnie wyjmujemy i bardzo cienko rozwałkowujemy. Ciasto powinno mieć około 1 mm. Kroimy w długie paski o szerokości około 1,5 cm. Foremkę do rurek smarujemy masłem, nawijamy na nią paski, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej. Jedną stronę rurki obtaczamy w cukrze i układamy na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Rurki powinny się piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Gotowe powinny mieć jasnozłoty kolor. Rurki nadziewamy dopiero po wystudzeniu.

Polecamy: CO DODAĆ DO IDEALNEGO ROSOŁU?

Krem śmietankowy:

  • 600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • odrobina naturalnej wanilii (niekoniecznie)

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i wanilią, następnie wypełnić rurki.

Polecamy: ZASKOCZ PYSZNYM I SYCĄCYM OBIADEM

Facebook Comments Box

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *