Szukacie inspiracji na weekendowy obiad? Co powiecie na pyszne skrzydełka, które z pewnością osłodzą wam ostatnie dni? Tylko od razu ostrzegamy – nie będziecie mogły się od nich oderwać!

Polecamy: JAK ZROBIĆ DOMOWE DROŻDŻE?

Czego potrzebujemy? Oczywiście skrzydełek – podajemy przepis na kilogramową porcję. Jeśli chcecie jednak zrobić więcej, zwiększcie proporcje.

Polecamy: JAK ROZMROZIĆ MIĘSO W KILKA CHWIL?

Do przygotowania marynaty potrzebujemy: pięciu łyżek miodu, pięciu łyżek musztardy, łyżeczkę słodkiej papryki, dwie łyżeczki sosu sojowego, łyżkę oleju oraz soli i pieprzu do smaku. Ci, którzy lubią połączenie ostrości ze słodkością, zamiast pieprzu mogą dodać chilli. Uważajcie jednak, aby… nie sypnąć za dużo.

Polecamy: KTO I DLACZEGO POWINIEN UNIKAĆ KURKUMY?

Skoro już wszystko mamy to do dzieła! Skrzydełka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i przekładamy do miski. W osobnym naczyniu łączymy wszystkie składniki marynaty, która później wylewamy na kurczaka. Wszystko dokładnie mieszamy i chowamy do lodówki przynajmniej na koło godzinę. Później przekładamy skrzydełka na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika (temperatura około 180-200 stopni). Po około 12-15 minutach nasze danie jest gotowe. Smacznego!

Polecamy: CO DODAĆ DO IDEALNEGO ROSOŁU?

A gdy już będzie można grillować, spróbujcie jak będą smakować przyrządzone właśnie w ten sposób.

Polecamy: GRILLUJ SMACZNIE I… ZDROWO

 

Facebook Comments Box

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *