Kurkuma, popularna przyprawa wykorzystywana głównie do przygotowywania dań kuchni indyjskiej, ma wiele właściwości leczniczych. Do najważniejszych właściwości należą: działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe, pomaga w zaburzeniach trawienia i wspomaga pracę wątroby. Natomiast najcenniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina, która jest silnym przeciwutleniaczem jak i naturalnym antybiotykiem. Czytajniżej

W ciąży i podczas karmienia piersią

W okresie ciąży i karmienia piersią nie zaleca się jednak przyjmowania kurkumy. Pobudza ona macicę, co może grozić poronieniem. Ze spożywania dużej ilości kurkumy powinni zrezygnować też mężczyźni, którzy starają się o dziecko z partnerką. Kurkuma zmniejsza ruchliwość plemników.

Kamica żółciowa

Kamica polega na powstawaniu tzw. złogów, czyli kamieni żółciowych w drogach żółciowych. Kamienie te powodują częściowe lub całkowite zatkanie przewodów żółciowych, przez co chorzy odczuwają ogromny ból. Kurkuma niestety może nasilić ten ból.

Cukrzyca

Spożywanie kurkumy może powodować znacznie obniżenie poziomu cukru we krwi, dlatego cukrzycy powinni uważnie kontrolować przyjmowanie kurkumy.

Co najmniej dwa tygodnie przed planowanym zabiegiem lub operacją

Kurkuma może zmniejszyć krzepliwość krwi i powodować nadmierne krwawienie podczas operacji. Nie zaleca się przyjmowania kurkumy przez 15 dni przed zabiegiem. Osoby, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe również powinni zrezygnować z kurkumy, gdyż może ona silnie wzmocnić działanie leków

Facebook Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *