Jeśli w tym roku chcecie nieco odmienić wielkanocne menu, zamiast tradycyjnego żurku postawcie na zupę chrzanową. Jest ona nie tylko smaczna, rozgrzewająca, ale przede wszystkim bardzo zdrowa. Jak ją przygotować? Podpowiadamy!

 

Składniki

2 pory

2 korzenie pietruszki

2 małe ziemniaki

2 cebule

0.5 selera

2 l wody

200 ml śmietanki kremówki

200 g wędzonego boczku

1 łyżeczka majeranku

1 ząbek czosnku

1 liść laurowy

2 ziarna ziela angielskiego

4 ziarna czarnego pieprzu

4 łyżki tartego chrzanu

sól, pieprz

Przepis

 

 

Zaczynamy od pokrojenia w drobną kostkę boczku. Wrzucamy go na rozgrzaną patelnię i podsmażamy. Następnie odbieramy i kroimy selera, pietruszkę, cebulę. Całość wrzucamy na patelenię, na której wcześniej smażyłyśmy boczek. Po kilku minutach przekładamy wszystko do garna, zalewamy wodą, dodajemy majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy przez około 30-40 minut (aż warzywa będą miękkie). Wyciągamy ziele angielskie i liście laurowe, a następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy przez około 20 minut. Wszystko miksujemy blenderem. Do zupy dodajemy śmietankę oraz chrzan, mieszamy i ponownie doprawiamy. Zupę podajemy z kawałkami boczku oraz z jajkiem.

Facebook Comments Box

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.