Podstawowym elementem wielkanocnego menu są oczywiście jajka – serwowane na różne sposoby, gotowane, faszerowane, w sałatkach… Dziś podpowiadamy, jak przyrządzić te faszerowane i opiekane w skorupkach.

Czego będziemy potrzebować?

  • sześciu jajek,
  • 300 g pieczarek,
  • średniej cebuli,
  • bułki tartej,
  • masła,
  • przypraw

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę (bądź trzemy na tarce) pieczarki. Wrzucamy na rozgrzane na patelni masło. Dorzucamy posiekaną cebulę. Doprawiamy według uznania.

Gdy jajka będą już schłodzone, ostrym nożem kroimy je na pół w skorupkach. Jajka wyjmujemy za pomocą łyżeczki ze skorupek (ale tak by skorupki nie uszkodzić), siekamy na drobno i przekładamy do miseczki. Dodajemy przestygnięte pieczarki i łączymy z jajkami – tak, aby powstała pasta. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Skorupki wypełniamy przygotowaną masą. Na płaski talerzyk wysypujemy kilka łyżek bułki tartej i obtaczamy w niej wystający ze skorupki farsz. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i układamy jajka farszem do dołu. Smażymy kilka minut, aż się zarumienią. Gotowe!

 

Facebook Comments Box

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.