Każdy z nas powinien spożywać ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu, ponieważ zawierają bardzo dobrze przyswajalne białko, kwasy tłuszczowe omega-3, cynk, selen oraz witaminy, w tym witaminę D. Najlepszy wpływ na nasz organizm mają właśnie teraz – w okresie jesienno-zimowym. Po które gatunki najlepiej sięgnąć?
Przed zakupem warto przyjrzeć się tym najzdrowszym gatunkom. Nie zawsze bowiem ryba reprezentuje wysoką wartość odżywczą. Jedną z najzdrowszych ryb jest pstrąg tęczowy. Jest on szczególnie bogaty w kwasy omega-3: EPA i DHA, które mogą zapobiegać chorobom serca, a także innym schorzeniom przewlekłym. Poza tym prawdziwe bogactwo kwasów tłuszczowych, pełnowartościowe białko oraz witaminę D, zapewni nam łosoś. Wybierajmy jednak tego dzikiego, a nie hodowlanego. Ten drugi zawiera mniej kwasów omega-3, a w dodatku zanieczyszczony jest szkodliwymi dla zdrowia dioksynami i antybiotykami. W okresie jesienno-zimowym nie możemy również zapominać o śledziach. Czwartym gatunkiem na liście najbardziej odżywczych ryb jest makrela atlantycka.