Na świątecznym stole musi znaleźć się coś na słodko. Najlepiej z makiem w roli głównej. Dlaczego jest on tak istotny? Bo symbolizuje pomyślność, płodność i dostatek na cały, zbliżający się Nowy Rok.

Mak ma wiele korzystnych właściwości. Jakich? Przede wszystkim wspiera pracę serca wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko miażdżycy, anemii, a także poprawia funkcjonowanie jelit. Poza tym jest też źródłem cennych witamin i minerałów. Jeśli wprowadzimy go do naszej diety możemy być pewni, że korzystnie wpłynie na naszą odporność, kondycję skóry, włosów, a nawet kości i zębów.

Wśród najpopularniejszych świątecznych potraw z makiem w roli głównej wymienić można kutię, makiełki, a także kluski z makiem. W niektórych regionach Polski dodaje się go również do pierogów. Oprócz tego gości on na naszych stołach, jako ciasto – tradycyjny makowiec, czy też cieszące się coraz większym zainteresowaniem serniki z dodatkiem maku oraz torciki makowe z kremem waniliowym.

Dziś zdradzamy sprawdzony przepis, dzięki któremu wyczarujecie znakomitą kutię.

Składniki:

Dwie szklanki maku

Cukier wanilinowy

500 g pszenicy

Dwie szklanki mleka

Pół szklanki miodu

Pół szklanki rodzynek

Nieco ponad pół szklanki cukru

Pół szklanki posiekanych orzechów

Pół szklanki posiekanych migdałów

Łyżka smażonej skórki pomarańczy

Mak pukamy i zalewamy wrzącym mlekiem. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut – od czasu do czasu mieszając. Pozostawiamy do wystudzenia. Później odsączamy mak i mielimy w maszynce o drobnych oczkach. Do garnka wlewamy dwa litry wody. Po zagotowaniu wrzucamy umytą pszenicę i ponownie gotujemy. Odlewamy nadmiar wody i studzimy. Rodzynki myjemy w ciepłej wodzie i odsączamy. Ze 100 ml wody i cukru przygotowujemy syrop. Następnie rozpuszczamy miód. Do maku dodajemy pszenicę, miód, syrop oraz bakalie. Na zakończenie dodajemy cukier wanilinowy i odstawiamy do ostudzenia. Pamiętajmy, że kutia smakuje następnego dnia.

 

Facebook Comments Box

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *