Chcesz zaserwować na obiad tortillę? Zrobiłaś zakupy, wracasz do domu i nagle okazuje się, że kupiłaś wszystko oprócz… tortilli. Nic straconego! Możesz przygotować ją we własnej kuchni – z pewnością będzie jeszcze pyszniejsza niż sklepowa. Do tego dodaj domowej roboty ketchup i zachwyć domowników!

Polecamy: ZASERWUJ SKRZYDEŁKA W MARYNACIE MIODOWO-MUSZTARDOWEJ – PRZEPIS

Przygotowanie tortilli w zaciszu domowym to naprawdę nic trudnego. Potrzebujemy do tego dwóch szklanek mąki pszennej, dwóch łyżek oleju, 3/4 szklani gorącej wody oraz oraz szczyptę soli. Mąkę, wodę, olej i sól mieszamy w misce, na koniec dodajemy olej. Wyrabiamy aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na 20 minut przykrywając miskę ściereczką. Dzielimy ciasto na mniejsze części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Smażymy przez około minutę na suchej patelni (przez około 30 sekund z każdej strony).

Polecamy: CO DODAĆ DO IDEALNEGO ROSOŁU?

Tortillę możesz zaserwować z ulubionymi dodatkami – na przykład piersią z kurczaka i warzywami.

Polecamy: SPRAWDZONY PRZEPIS NA CHŁODNIK

Jako dodatek możesz zaserwować domowy… ketchup. Aby go zrobić potrzebujemy  średnią cebulę, łodygę selera naciowego, ząbek czosnku, 600g pomidorów z puszki, łyżkę koncentratu pomidorowego, cztery łyżki cukru (najlepiej trzcinowego), ¼ szklanki octu winnego oraz sól, pieprz oraz oliwę. Cebulę, selera oraz czosnek drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę do garna z grubym dnem. Smażymy około minuty cały czas mieszając. Dodajemy pomidory, koncentrat oraz ocet i cukier. Całość dusimy pod przykryciem przez około 20 minut na małym ogniu.  Później miksujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku.

Polecamy: KTÓRE PRODUKTY, PODDANE GRILLOWANIU, SZKODZĄ NASZEMU ZDROWIU?

Facebook Comments Box

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *