Poszukujesz inspiracji na szybki i zdrowy obiad? Proponujemy fit naleśniki. Wiele osób uważa, że smakują bardziej intensywnie niż te przygotowane z białej mąki pszennej. Poza samymi plackami niezwykle istotny jest też farsz.

Naleśniki fit przygotowuje się równie szybko jak tradycyjne. Posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Można je serwować w wersji słodkiej, wytrawnej, bądź potraktować jako bazę do przygotowania krokietów, tortów naleśnikowych, czy przekładanych farszem zapiekanek.

 

Czego będziemy potrzebować?

  • 1 szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanki mleka krowiego lub napoju roślinnego
  • 3 jajek
  • 1 łyżki cukru pudru
  • soli

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy do powstania jednolitej masy. Jeśli chcemy, aby naleśniki były jeszcze mniej kaloryczne, możemy całkowicie pominąć cukier. Zdrowe naleśniki fit najlepiej jest smażyć na patelni niewymagającej dodawania tłuszczu. Możemy ewentualnie ją delikatnie natłuścić, sięgając po masło klarowane. Ryżowe ciasto na naleśniki fit smaży się bardzo szybko: minuta z każdej strony najczęściej jest wystarczająca. Należy przy tym uważać, aby ich nie przypalić. Jako farsz możemy wykorzystać chudy twarożek, owoce, jogurt, czy gorzkie kakao.

Facebook Comments Box

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *