Jednym z najbardziej znanych włoskich deserów jest tiramisu. Na jego punkcie oszalały miliony osób na całym świecie. Składa się z warstw podłużnych biszkoptów nasączonych bardzo mocną kawą espresso oraz migdałowym likierem amaretto, przełożonych kremem z serka mascarpone. Tiramisu nie jest deserem trudnym do wykonania, nie wymaga nawet pieczenia. Jak go zatem przyrządzić?

Polecamy: JAK ZROBIĆ BUDYŃ CHAŁWOWY?
Polecamy: JAK ZROBIĆ RURKI Z KREMEM?

Składniki

  • 250 g podłużnych biszkoptów
  • 250 ml kawy espresso
  • 6 łyżek likieru amaretto
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszek) lub kakao
  • 600 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 300 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

Polecamy: ZASKOCZ PYSZNYM I SYCĄCYM OBIADEM

Parzymy kawę i odstawiamy, aby ostygła. Następnie delikatnie moczymy w niej biszkopty i skrapiamy likierem. Połowę z nich układamy na dnie formy o wym. 20 x 30 cm. Oprószamy, przesiewając, 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub kakao. Następnie przygotowujemy masę. W jaki sposób? Serek mascarpone ubijamy z cukrem i… gotowe. Połowę kremu przekładamy na biszkopty w formie. Układamy drugą warstwę nasączonych biszkoptów. Oprószamy kawą i wykładamy resztą kremu. Na górę również możemy sypnąć odrobinę kakaa bądź kawy, ewentualnie wiórki czekolady (gorzkiej bądź deserowej). Całość wstawiamy do lodówki – deser bowiem najlepiej smakuje, gdy jest schłodzony. Jeśli nie chcemy robić całej formy ciasta, tiramisu możemy zaserwować w pucharkach.

Polecamy: CO DODAĆ DO IDEALNEGO ROSOŁU?

Polecamy: ZASERWUJ SKRZYDEŁKA W MARYNACIE MIODOWO-MUSZTARDOWEJ – PRZEPIS

Facebook Comments

Hits: 30

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *