Wielkanocny baranek to nieodłączny element święconki. Wiele z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez własnoręcznie upieczonego, drożdżowego baranka, obsypanego cukrem pudrem. Mamy dla Was pyszny przepis, a do jego przygotowania nawet nie użyjesz miksera!
Potrzebne składniki
- 140 gramów masła
- 100 gramów brązowego cukru
- 3 jajka
- 100 gramów śmietany 12%
- około 140 gramów mąki pszennej
- 50 gramów skrobi ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka z pomarańczy (dwie łyżeczki)
- dwie łyżki soku z pomarańczy
1. Mąkę, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia razem delikatnie wymieszać.
2. W małym garnku roztopić masło na wolnym ogniu i odstawić do ostudzenia.
3. Do miski dodać jajka, cukier, śmietanę, sok z pomarańczy i skórkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki.
4. Do składników płynnych należy powoli dosypywać składniki suche i delikatnie mieszać.
5. Powstałą masę przelewamy do formy nasmarowanej masłem.
Pieczenie
Baranka należy piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza około 40 minut. Po upieczeniu najlepiej odstawić baranka do ostudzenia.