Aby zabarwić jajka na święconkę na żółto należy użyć jednego z tych sposobów (w zależności od pożądanego efektu)
- intensywny: przez 15 minut gotuj pół szklanki posiekanej natki marchewki w 1 ½ szklanki wody, odcedź, dodaj 2 łyżki białego octu winnego.
- musztardowy: do 1 szklanki wrzącej wody dodaj 2 łyżki kurkumy, a następnie 2 łyżeczki białego octu.
- różne odcienie: przez 5 minut zaparzaj 4 torebki rumianku lub zielonej herbaty w 1 szklance wrzącej wody.
- jasnożółty: posiekaj pół szklanki nawłoci i gotuj przez 20 minut w 2 szklankach wody, odcedź, dodaj 2 łyżeczki białego octu winnego.
- bladożółty: skórki z 6 pomarańczy gotuj przez 20 minut w 1 ½ szklanki wody, odcedź, dodaj 2 łyżeczki octu winnego.
Facebook Comments Box