Aby zabarwić jajka na święconkę na żółto należy użyć jednego z tych sposobów (w zależności od pożądanego efektu)

 

  • intensywny: przez 15 minut gotuj pół szklanki posiekanej natki marchewki w 1 ½ szklanki wody, odcedź, dodaj 2 łyżki białego octu winnego.
  • musztardowy: do 1 szklanki wrzącej wody dodaj 2 łyżki kurkumy, a następnie 2 łyżeczki białego octu.
  • różne odcienie: przez 5 minut zaparzaj 4 torebki rumianku lub zielonej herbaty w 1 szklance wrzącej wody.
  • jasnożółty: posiekaj pół szklanki nawłoci i gotuj przez 20 minut w 2 szklankach wody, odcedź, dodaj 2 łyżeczki białego octu winnego.
  • bladożółty: skórki z 6 pomarańczy gotuj przez 20 minut w 1 ½ szklanki wody, odcedź, dodaj 2 łyżeczki octu winnego.
Facebook Comments Box

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *