Wielkanocny baranek to nieodłączny element święconki. Wiele z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez własnoręcznie upieczonego, drożdżowego baranka, obsypanego cukrem pudrem. Mamy dla Was pyszny przepis, a do jego przygotowania nawet nie użyjesz miksera!

Potrzebne składniki 

  • 140 gramów masła
  • 100 gramów brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 100 gramów śmietany 12%
  • około 140 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów skrobi ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z pomarańczy (dwie łyżeczki)
  • dwie łyżki soku z pomarańczy

1. Mąkę, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia razem delikatnie wymieszać.
2. W małym garnku roztopić masło na wolnym ogniu i odstawić do ostudzenia.
3. Do miski dodać jajka, cukier, śmietanę, sok z pomarańczy i skórkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki.
4. Do składników płynnych należy powoli dosypywać składniki suche i delikatnie mieszać.
5. Powstałą masę przelewamy do formy nasmarowanej masłem.

 

Pieczenie 

Baranka należy piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza około 40 minut. Po upieczeniu najlepiej odstawić baranka do ostudzenia.

Facebook Comments Box

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *