Wystarczyła chwila nieuwagi, aby twój ulubiony garnek stał się… czarny? Cóż… zdarza się, nawet najbardziej doświadczonym kucharzom. Nie oznacza to jednak, że spalony garnek trzeba spisać na straty. Wystarczy kilka domowych sposób, aby przywrócić mu dawny blask.

Sprawdzonym sposobem na wyczyszczenie przypalonego garnka jest sól. Wysypujemy grubą warstwę soli i zalewamy niewielką ilością wody. Powstała w ten sposób masa powinna stać w garnku przez przynajmniej kilka godzin. Później należy dokładnie wyczyścić garnek. Jeśli nie przyniesie to żadnego efektu, spróbujmy zagotować roztwór soli i dopiero po tym wyszorować garnek.

 

Środkiem, który powinien pomóc w takich sytuacjach, jest też kwasek cytrynowy. Sprawdzi się on przede wszystkim w przypadku garnków ze stali nierdzewnej. Na dno spalonego garnka wsypujemy kilka łyżeczek kwasku cytrynowego, a następnie zalewamy go gorącą wodą. Całość gotujemy. Gdy woda ostygnie, możemy usunąć spaleniznę.

Sięgnąć możemy również po sodę oczyszczoną. Wysypujemy ją obficie na dno garna i dodajemy odrobinę wody, tak by powstała gęsta pasta. Pozostawiamy ją na około 15 minut. Później myjemy garnek pod wodą.

Jeśli nasz przypalony garnek nie był emaliowany, możemy sięgnąć po ocet. Wlewamy go tyle, aby przykryć przypalony obszar. Następnie gotujemy przez pół godziny. Po wystudzeniu myjemy garnek czystą wodą.

 

Do usunięcia spalenizny możemy również użyć… coli. Jedyne co musimy zrobić, to zalać nią dno garnka i zagotować. Ważne, aby wysokość napoju była stosunkowo wysoka – nie może być go za mało, bo podczas gotowania wyparuje.

Facebook Comments Box

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.