• 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 czerwona papryka
  • 1/4 papryki zielonej
  • 1/4 papryki żółtej
  • 6 sztuk pieczarek
  • 3 sztuki filetów z miruny
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka 3,2%
  • 20dkg sera żółtego w kawałku

Sposób przygotowania:

Pieczarki kroimy w talarki, a paprykę w krótkie słupki. Bez dodatku tłuszczu, lekko osolone podsmażamy na patelni. . Do smażących się warzyw dodajemy umytą, osuszoną, pokrojoną w kostkę i oprószoną przyprawą do ryb mirunę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeden płat ciasta francuskiego dzielimy na 6 kwadratów, z drugiego odcinamy 2 tej samej wielkości kwadraty. Resztę ciasta dzielimy na 16 cienkich pasków, które dzielimy na pół. Każdy kwadrat obkładamy dookoła paskami i smarujemy rozmieszanym z mlekiem żółtkiem. Na każdy kwadrat nakładamy przygotowany wcześniej farsz. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach i posypujemy po wierzchu naszych pizzerinek. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, po czym skręcamy do 150st C i włączamy termoobieg. Wkładamy pizzerinki na około 5 minut. Po tym czasie z powrotem włączamy grzanie „góra- dół” i podwyższamy temp. do 180 st C. Pieczemy jeszcze ok 10-15 minut, w zależności od możliwości naszego piekarnika

Facebook Comments Box

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *