Bywają takie dni, kiedy nie wiemy, co ugotować, nie mamy pomysłu ani chęci bądź czasu. Można wówczas wyjść na miasto, odwiedzić rodzinę w porze obiadowej lub zamówić coś pysznego do domu. Jedzenie na zamówienie z dostawą, to już dla wielu z nas powszedniość. Dostęp tej usługi jest tak łatwy i powszechny, jak automaty hazardowe, co z pewnością ułatwia codzienne funkcjonowanie. Wielu z nas dość często korzysta z cateringu w rozmaitej formie, czasem nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Przekonajmy się, co na nas czeka w tej bogatej ofercie?
Catering, czyli obsługa bankietowa
Choć początki cateringu opierały się na dostarczaniu posiłków na dwory i domy szlacheckie, to bardziej znaną formę cateringu bankietowego zapoczątkowano w USA w XVIII wieku. Z taką bowiem usługą najczęściej kojarzymy tę nazwę. Charakterystyczne dla tego typu imprez są porcjowane małe dania np. kanapeczki z różnymi pastami, babeczki na słono, koktajle z owoców morza, kawałki ciast i wiele innych. Wersję tego rodzaju cateringu nazywa się potocznie Food Fingers, ponieważ podaje się zakąski i dania, które można zjeść na jeden kęs bez użycia sztućców. Najnowszym rodzajem i atrakcją bankietów oraz różnych eventów, jest catering z gotowaniem na żywo, gdzie na oczach gości kucharze przyrządzają dania i serwują je od razu zgromadzonym. Dla licznych amatorów dobrego jedzenia to prawdziwa gratka, gdyż można podpatrzeć zawodowców w trakcie ich pracy, zadać pytania dotyczące składników i sposobu przyrządzania. Obsługa cateringowa dba również o podawanie gościom potraw i napojów, uzupełnianie ich w razie potrzeby, dba o czystość oraz dostępność zastawy. Jest to naprawdę wygodna i nieraz niezbędna pomoc, szczególnie przy organizacji dużych imprez, jak wesela, konferencje, zjazdy itp.
Inne rodzaje cateringu
Jak wspomniano, często możemy korzystać z usług cateringu, nawet o tym nie myśląc. Dzieje się tak dlatego, gdyż w wielu miejscach jest to już standardowy sposób na zapewnienie posiłków. Takim przykładem może być serwowanie pożywienia dla podróżnych i obsługi lotnisk, co miało swój początek w momencie uruchomienia stałych połączeń drogą powietrzną. Po dziś dzień ta usługa cieszy się nieprzerwaną popularnością i niejako koniecznością, z uwagi na brak możliwości gotowania w przestworzach i jednocześnie kilkugodzinne loty. Pasażerowie, jak również obsługa zasługują na zaspokojenie podstawowej potrzeby, jaką jest głód czy pragnienie. Obecnie możemy korzystać z zamówionych dań do szkół i przedszkoli, gdzie na stołówce dzieci mogą liczyć na ciepły posiłek w ciągu dnia. Uczestnicy konferencji, szkoleń oraz rozmaitych eventów czy spotkań biznesowych, to kolejna grupa docelowa, która korzysta z masowego serwowania posiłków.
Catering dietetyczny
W licznych miastach rozpowszechniony został system zamawiania i dostarczania posiłków dla określonego klienta. Można samemu wybrać dane zestawy na cały tydzień, z uwzględnieniem swoich preferencji kulinarnych czy dietetycznych. To właśnie stąd wzięła się nazwa tegoż specyficznego cateringu. Dieta to obecnie sposób odżywiania, nie zaś wieczne odchudzanie i zielona sałata przez calutki dzień. Jest to naprawdę wygodne rozwiązanie, szczególnie dla osób unikających pewnych składników np. glutenu czy nabiału. Każde danie jest dokładnie opisane z czego się składa, gdyż wtedy klient ma świadomość występujących w nim alergenów lub produktów, których nie lubi. Catering dietetyczny może dostarczać jeden wybrany posiłek do pracy lub domu, jednak jest rzesza osób, która wybiera miesięczny abonament na wszystkie 5 zbilansowanych posiłków. Dzięki takiemu rozwiązaniu oszczędzają oni czas na zakupy i gotowanie, przy jednoczesnej pewności na pełnowartościowe i zdrowe pożywienie.
Artykuł Partnera