Truskawki to bardzo popularne owoce, szczególnie z sezonie. Owoc ten, poza walorami smakowymi posiada również całą gamę wartości odżywczych, dzięki którym poprawimy kondycję włosów, skóry i paznokci. Warto dodać truskawki do diety, gdyż są pyszne i niskokaloryczne. Przedstawiamy zalety truskawek w diecie:

  • Minerały:
    Znajdziemy w nich spore ilości: dobrze przyswajalnego białka, błonnika pokarmowego, fosforu, wapnia magnezu, żelaza, cynku, manganu, kwasu foliowego
  • Witaminy:
    W truskawkach znajdziemy również wiele witamin takich jak: A, B1, B2, B3, B6, C, E
  • Wzmacniają kości, stawy i mięśnie 
    Truskawki mają również pozytywny wpływ na kondycję naszych kości, stawów oraz mięśni. To dzięki sporej ilości wapnia i fosforu.
  • Odtruwają i oczyszczają organizm 
    Jedzone regularnie truskawki pomogą także oczyścić organizm z toksyn i szkodliwych substancji. Jednocześnie poprawią jego funkcjonowanie i wzmocnią odporność.
  • Pozytywnie wpływają na przemianę materii 
    Okazuje się, że truskawki wpływają pozytywnie również na przemianę materii. Tę właściwość słodkie owoce zawdzięczają solom mineralnym. Przyspieszają one przemianę materii oraz wzmacniają florę bakteryjną jelit.
Facebook Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *