Masz dość grillowanego mięsa? Chcesz zaskoczyć swoich gości i zaserwować im coś innego? Postaw na… grillowaną kukurydzę!
Kukurydza w kolbach niezwykle modna jest za oceanem – w Ameryce to jedna z najpopularniejszych przekąsek. I u nas nie brakuje jej miłośników. Najchętniej gotujemy ją i podajemy z masłem i solą. Nie dość, że wyśmienicie smakuje to dostarcza nam sporo białka i błonnika pokarmowego. Zawiera też witaminę A, C oraz te z grupy B, a także magnez, żelazo, wapń i fosfor. Jak przyrządzić ją na grillu? Już spieszymy z odpowiedzią. Kukurydzę dokładnie myjemy, a następnie pozbawiamy liści. Później wkładamy ją na kilka minut do wrzątku – dzięki temu szybciej się upiecze. Następnie możemy ją przyprawić solą, pieprzem, czy mieszanką dowolnych ziół albo zostawić bez niczego. Kolby kukurydzy najlepiej piec na tackach lub w aluminiowej folii. Na grillu powinny być one około 15 – 20 minut. W trakcie grillowania należy kilka razy obrócić kukurydzę, by upiekła się dokładnie. Gotową możemy podawać z solą, masłem, ulubionymi sosami lub schrupać bez dodatków.