Witaminy z grupy B zaliczane są do grupy niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Szczególnie istotną rolę odgrywają w układzie nerwowym. Ich niedobór szybko odczuwamy, gdyż praca organizmu jest zaburzona. Objawy niskiej zawartości witaminy B w organizmie możemy odczuwać w różny sposób – w zależności od jej typu.
Do witamin z grupy zaliczamy:
* witaminę B1 – tiamina – wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego;
* witaminę B2 – ryboflawina – wzmacnia odporność organizmu;
* witaminę B3 (PP) – niacyna – bierze udział w syntezie białka;
* witaminę B4 – cholina – jest współodpowiedzialna za tworzenie i utrzymanie prawidłowej struktury komórek;
* witaminę B5 – kwas pantotenowy – bierze udział w przemianach związanych z gospodarką energetyczną w organizmie, m.in. w syntezie kwasów tłuszczowych.
* witaminę B6 – pirydoksyna – odgrywa istotną rolę w przemianach białka;
* witaminę B7 – biotyna – wpływa na prawidłowy wzrost organizmu;
* witaminę B8 – inozytol – zapewnia prawidłową pracę układu nerwowego;
* witaminę B9 – kwas foliowy – jest niezbędna do syntezy DNA;
* witaminę B10 (PABA) – kwas p-aminobenzoesowy – uczestniczy w przemianie żelaza i tworzeniu czerwonych krwinek czerwonych;
* witaminę B12 – kobalamina – witamina ta zapobiega defektom wrodzonym, a także neurologicznym;
* witaminę B13 – kwas orotowy – dba o prawidłowy metabolizm;
* witaminę B15 – kwas pangamowy – reguluje poziom cholesterolu;
* witaminę B17 – amigdalina – wykazuje działanie antynowotworowe.
Co się dzieje, gdy mamy niedobór danej witaminy w organizmie?
* B6 – padaczką, zaburzeniami emocjonalnymi, rozdrażnieniem, zmniejszeniem odporności organizmu;
* B7 – sennością, apatią, rozdrażnieniem, bólem mięśni;
* B8 – obniżonym nastrojem i niepokojem;
* B9 – anemią, problemami z kośćmi;
* B10 – zdenerwowaniem, pogorszoną kondycją włosów i paznokci;
* B12 – anemią, osłabieniem, zmęczeniem, problemami z pamięcią i koncentracją, bólami głowy;
* B13 – słabą kondycją skóry, bólami kości;
* B15 – brakiem energii, drętwieniem kończyn, bólami;
* B17 – obniżoną odpornością organizmu, bólami, stanami zapalnymi.
Gdzie można znaleźć witaminy z grupy B?
* witamina B1 – pszenica, nasiona słonecznika, suche nasiona roślin strączkowych, polędwica, wieprzowina, kapusta;
* witamina B2 – nabiał, owoce, warzywa;
* witamina B3 (PP) – jajka, ryby;
* witamina B4 – jajka, mleko, wątroba;
* witamina B5 – grzyby, soja, otręby pszenne, pełnoziarniste pieczywo, nabiał;
* witamina B6 – mięso wieprzowe, mleko, orzechy;
* witamina B7 – drożdże, ciemny ryż, olej rzepakowy, banany, cytrusy;
* witamina B8 – fasola, soczewica, owies, orzeszki ziemne, ryż;