Właściwe odżywianie podczas ciąży jest ważne, ale nie może być utożsamiane ze sztywnymi zasadami. Jedzenie powinno być przyjemnością, wtedy organizm lepiej wszystko trawi i przyswaja. Ale czego warto unikać w ciąży? Przygotowaliśmy krótką listę pokarmów których należy unikać.

  • Surowce i tylko częściowo ugotowane jajka
    Stanowią one ogromne ryzyko zakażenia salmonellą, co może spowodować wymioty i biegunkę.
  • Alkohol
    Kobiety w ciąży powinny powstrzymać się od picia alkoholu z powodu jego negatywnego wpływu na dziecko. Dzięki coraz szerszej kampanii na ten temat, coraz więcej kobiet zdaje sobie sprawę z ryzyka. Alkohol znacznie zwiększa ryzyko płodowego zespołu alkoholowego, zaburzeń rozwojowych i poronień.
  • Kawa
    Jeśli do tej pory kawa byłą twoim ulubionym napojem, musisz ograniczyć ilość kawy, którą pijesz w czasie ciąży. Wysoka zawartość kofeiny działa jako środek pobudzający, który może mieć wpływ na częstość akcji serca dziecka.Kofeina zwiększa ryzyko poronienia i powoduje niską wagę dziecka po urodzeniu.
  • Ryby zawierające rtęć
    Ryba może być zdrowym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3, ale nie te rodzaje, które mają wysoki poziom rtęci, zalecamy łososie, sumy, krewetki i od czasu do czasu także tuńczyka.
  • Miękkie sery
    W czasie ciąży należy unikać serów takich jak feta, brie, camembert. Zazwyczaj wykonane są z niepasteryzowanego mleka, sery miękkie mogą zawierać bakterie Listeria. Listeria może prowadzić do poronienia, porodu przedwczesnego, urodzenia martwego lub ciężkich chorób.
Facebook Comments Box

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *