Nie tylko nam trudno się zabrać za czyszczenie piekarnika. Zwykle wiąże się to z godzinami szorowania osadzonego i zaschniętego tłuszczu ale i również z duszącymi oparami używanych chemikaliów. Mamy na to świetny sposób! Próbowałam, kombinowałam i znalazłam sposób godny polecenia!
Sposób dla piekarników klasycznych, takich jak te w kuchenkach gazowych.
Krok po kroku:
1) wypiełniamy duże naczynie żaroodporne wodą (najlepiej filtrowaną) z dodatkiem octu lub kwasku cytrynowego,
2) wstawiamy naczynie na dolną półkę komory piekarnika
3) włączmy grzanie z termoobiegiem na około 180 st. C. na okres około 30-45 minut
4) Po tym czasie wyłączamy piekarnik, który wewnątrz będzie dobrze zaparowany, a cały brud zmięknie 🙂
Tym samym, po wystudzeniu komory, łatwo będzie przy z pomocą wilgotnej szmatki usunąć cały brud.
Ot cała filozofia!