Są bogate w wartości odżywcze
Im więcej różnych warzyw w zupie, tym lepiej, a dlaczego? Świeże warzywa to nie tylko źródło witamin czy minerałów, ale także antyoksydantów czyli naturalnych substancji chroniących przed nowotworami i spowalniającymi procesy starzenia się organizmu.
Zawierają błonnik, dzięki czemu wspomagają trawienie
Pożywienie bogate w błonnik ma dużą objętość i wywołuje uczucie sytości, co jest podstawą wielu diet. Z tego względu przy planowaniu diet odchudzających uwzględnia się spożycie nie tylko dużych ilości warzyw. W zupach jest mnóstwo błonnika, który wspomoże nasze trawienie i pozwoli pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości, a także utrzymać zgrabną sylwetkę.
Wspomagają odporność zimą i rozgrzewają organizam
Nie ma lepszego sposobu na rozgrzanie się zimą jak talerz gorącej zupy. Jeśli dodasz do niej wywaru dużo warzyw, a także cebulę albo czosnek, dodatkowo wzmocnisz układ odpornościowy do walki z wirusami i bakteriami. Kto z nas nie zjadłby miski ciepłej zupy po powrocie z zimowego spaceru?
Są szybkie i proste w przygotowaniu
Zupa to idealne danie dla zapracowanych. gdyż jest jedną z najprostszych potraw. Co wystarczy zrobić? Pokroić warzywa i wrzucić do gotującej się wody. W międzyczasie dodać inne składniki, doprawić i gotowe!
Są syte, ale nie tuczące
Zupy to podstawa wielu diet, dlatego że są syte, wartościowe ale zawierają niewiele kalorii. Warto wspomnieć, że w zupach najbardziej kaloryczne są dodatki takie jak makaron, ryż, ziemniaki. Miseczka zupy pełnej warzyw może zasycić nasz żołądek nawet na kilka godzin.