Mąka owsiana cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Z czego to wynika? Przede wszystkim z faktu, że jest znacznie zdrowszym zamiennikiem mąki pszennej i nie zawiera glutenu. Na jej niekorzyść przemawia jednak cena… Na szczęście można ją zrobić w zaciszu własnego domu.
Mąka owsiana ma nieco mniej kalorii niż ta zwykła. Ma też o wiele więcej błonnika. Chętnie sięgają po nią szczególnie osoby chorujące na celiakię. Cieszy się ona ogromnym zainteresowaniem również wśród osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Związane jest to ze znajdującym się w niej błonnikiem, który skutecznie usprawnia procesy trawienne.
Do czego możemy wykorzystać mąkę owsianą? Przede wszystkim do naleśników, chleba, ciasta, ciastek, babeczek, czy gofrów. Możemy nią również zagęścić zupę, sos, czy gulasz.
Mąka owsiana kosztuje około 5-7 zł za kilogram. Możemy jednak uciec się do alternatywnego rozwiązania i przygotować ją w zaciszu własnego domu. Potrzebujemy wyłącznie płatków owsianych i blendera. Miksujemy je na drobny pył i… mąka gotowa! Pamiętajmy jednak, ze względu na to, że w płatkach owsianych znajdują się tłuszcze, mąkę należy przechowywać w chłodnym miejscu.