Majówka się rozpoczęła, a co za tym idzie, sezon grillowy w pełni. Nie bez powodu, grillowanie uznaje się za sport narodowy Polaków. Pieczenie kiełbasek czy karkówki na grillu jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe, gdyż podczas pieczenia wychodzi z nich szkodliwy tłuszcz. Jednak nie wszystkie produkty możemy grillować. Pieczenie niektórych z nich, może doprowadzić do wydzielania się groźnych dla zdrowia, rakotwórczych substancji. Do tej grupy należą między innymi:
- Mięsa i wędliny zawierające saletrę. Saletra w kontakcie z wysoką temperaturą wydziela rakotwórcze związki zwane nitrozoaminami. Mamy tutaj na myśli głównie produkty ze sklepu, pakowane i peklowane. Jeśli natomiast chcemy upiec szynkę czy boczek na grillu, przygotujmy do nich marynatę samodzielnie.
- Parówki. Produkty, które zwierają konserwanty i substancje chemiczne, nie są dobre dla naszego zdrowia. Kiedy natomiast je dodatkowo grillujemy, doprowadzamy do niebezpiecznych reakcji chemicznych. Mówimy tutaj na przykład o parówkach.
- Sery. Grillowany ser jest nie tylko bardziej kaloryczny, ale również traci wiele wartości odżywczych.