Sezon grillowy w pełni! Jeśli chcesz nieco zaskoczyć swoich gości, zamiast serwować tradycyjne kiełbaski, czy karkówkę, postaw na coś lżejszego! Oto doskonałe przepisy na aromatyczne i lekkie dania pachnące dymem.
1) Ryby
Doskonałym wyborem będą ryby. Mniejsze wrzucamy zazwyczaj w całości. Większe, na przykład łososia, najlepiej podzielić na kawałki, filety lub dzwonki, dzięki czemu mięso szybciej się upiecze, nie przypali i nie wyschnie. Pamiętajmy, że ryba piecze się dość szybko. Często wystarczy jedynie 20 minut, aby danie było gotowe.
2) Szaszłyki
Do przygotowania szaszłyków będziemy potrzebować mięsa – najlepiej chudego – i warzyw. Te standardowe to papryka, cebula, pieczarki oraz cukinia.
3) Pieczone ziemniaczki
Pieczone ziemniaczki to idealny dodatek do grillowanego mięsa czy ryby. Najlepsze to takie w mundurkach i doprawione aromatycznymi ziołami. Palce lizać!
4) Szparagi
Na ruszt śmiało można wrzucić szparagi. Są doskonałe jako osobna przekąska oraz jako dodatek do mięs i pieczonych ziemniaczków.
5) Faszerowane pieczarki
Do pieczarkowych kapeluszy możemy włożyć, co tylko chcemy – mozzarellę, ser feta, pokrojoną w kosteczkę paprykę i szpinak.
6) Kolby kukurydzy
W czasie wielkiego grillowania nie powinno zabraknąć kukurydzy z dodatkiem świeżych ziół i szczypty soli dla wzmocnienia smaku.
7) Cukinia
Cukinia z grilla do dobry dodatek do popularnego mięsa, ale też doskonała alternatywa dla wegetarian i wegan. To warzywo bardzo dobrze komponuje się z wyrazistymi przyprawami, dlatego dobrym pomysłem jest przygotowanie na przykład marynaty czosnkowej.