Ogórek uważany jest za pospolite warzywo, dlatego jego właściwości i wartości odżywcze nie są zbytnio doceniane. Tymczasem ogórek jest bogaty w przeciwutleniacze oraz w kukurbitacyny – substancje, które chronią przed rozwojem raka. Zawarte w ogórku bardzo silne polifenole, zwane ligninami, minimalizują ryzyko wystąpienia raka piersi, szyjki macicy, jajników oraz gruczołu krokowego. Podobnie działanie wykazują obecne w nim substancje odżywcze, takie jak kucurbitany. Jednak to niejedyne właściwości ogórka.
Ogórek a działanie przeciwnowotworowe
Ogórki zawierają kukurbitacyny – to te substancje, które są odpowiedzialne za gorzki smak tego warzywa. Mają one właściwości przeciwnowotworowe. Zespół amerykańskich i chińskich naukowców w 2014 roku na łamach „Cancer Letter” przekonywał, że jeden ze związków z grupy kukurbitacyn – kukurbitacyn B (CuB) – hamuje wzrost komórek odpowiedzialnych za rozwój raka prostaty. Z kolei inni naukowcy, których wyniki badań zostały opublikowane w “Cancer Research”, są zdania, że kukurbitacyny mogą ochronić przed rozwojem raka trzustki.