Lubicie eksperymentować w kuchni? My również! Jakiś czas temu wpadł nam w oczy przepis na domowy budyń chałwowy. Tak nas urzekł, że musimy się nim z Wami podzielić.

Polecamy: ZASERWUJ SKRZYDEŁKA W MARYNACIE MIODOWO-MUSZTARDOWEJ – PRZEPIS

Przepis pochodzi z kolejnej części książki autorstwa Marty Dymek „Jadłonomia”, ekspertki od kuchni wege.

NA 3–4 PORCJE:

1/3 szklanki kaszy jaglanej (65 g)
1 1/2 szklanki mleka roślinnego
szczypta soli
100–120 g chałwy
1/4–1/3 szklanki mleka

Polecamy: CO DODAĆ DO IDEALNEGO ROSOŁU?

PRZYGOTOWANIE:

1. W czajniku zagotować wodę i przepłukać nią kaszę jaglaną.
2. Kaszę włożyć do sporego garnka z pasującą przykrywką, wlać 1 1/2 szklanki mleka i dodać szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 15 minut – jeśli mleko kipi, można zostawić lekko uchyloną pokrywkę.
3. Ugotowaną kaszę przełożyć do blendera kielichowego lub wysokiego naczynia blendera, dodać chałwę i zblendować na grudkowaty krem. Następnie dalej blendować i stopniowo dolewać resztę mleka, aż do uzyskania ulubionej gęstości.
4. Przełożyć do miseczek i podawać z owocami. Świetny na zimno, sprawdza się też jako nadzienie do naleśników lub krem do tortów.

Budyń możemy serwować z dowolnymi dodatkami – dżemem, sokiem owocowym, frużeliną wiśniową czy nawet świeżymi owocami.

Polecamy: KTÓRE PRODUKTY, PODDANE GRILLOWANIU, SZKODZĄ NASZEMU ZDROWIU?

Facebook Comments Box

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *