Zupy, nie bez powodu, kojarzą nam się z dzieciństwem. Mistrzami w ich przyrządzaniu były nasze mamy, babcie. Jak im dorównać? Dlaczego warto je umieścić w naszym jadłospisie?
Zupy znakomicie rozgrzewają i poprawiają odporność
Największą zaletą zup jest to, że niesamowicie rozgrzewają. Do tego jeśli dodasz do nich dużo warzyw, cebuli czy czosnku, poprawisz swoją odporność.
Zupy są łatwe w przygotowaniu
Każdy, nawet ten kto nie może pochwalić się talentem kulinarnym, jest w stanie ugotować zupę. Naprawdę! Wystarczą dobre chęci i pomysł. Jeśli nie masz pomysłu, żawsze możesz skorzystać z dobrodziejstw internetu 🙂
Przepis na zupę pomidorową
Aby przygotować dobrą zupę pomidorową niewątpliwie będziemy potrzebować mięsa (najlepiej kurczaka). Wiele osób korzysta wtedy z tradycyjnego rosołu. Oprócz mięsa będziesz potrzebować: marchewki, cebuli, czosnku, pietruszki i jeśli lubisz seler, również możesz go dodać. Pokrojone na mniejsze części warzywa, zagotuj na wolnym ogniu z mięsem. Dodaj trochę soli, zaleca się pół łyżeczki, ale jeśli lubisz bardziej słone potrawy lub odwrotnie, możesz tę ilość delikatnie zmienić. W czasie gotowania pojawią się tak zwane szumowiny, zbierz je sitkiem. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę lub dwie, po czym wyjmij warzywa i dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory. Ponownie gotuj doprawiając do smaku solą i pieprzem. Do ugotowanej zupy najczęściej podaje się ryż lub makaron. Doskonale smakuje udekorowana koperkiem.
Przepis na zupę ogórkową
Sposób przygotowania zupy ogórkowej
Tutaj również będzie nam potrzebne mięso, jak w przypadku pomidorowej, polecamy kurczaka. Opłukane mięso wrzuć do wody i gotuj na małym ogniu. i ponownie jak w przypadku pomidorowej, zbierz szumowiny, które pojawią się na wierzchu. Dodaj sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodaj obrane i pokrojone: pietruszkę, seler, marchewkę, ziemniaki i kostkę rosołową. Kiedy ziemniaki zmiękną, dodaj do zupy starte ogórki kiszone. Gotuj jeszcze około kwadransa, dopraw solą i pierzem. Możesz również zabielić ją śmietaną.
Doskonała na obiad – zupa jarzynowa
Zupę jarzynową polecamy przygotowywać w sezonie, kiedy warzywa są świeże i dostępne. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby w okresach zimowo-wiosennym skorzystać z mrożonych warzyw. Do gotującej się wody dodaj mięso i liść laurowy. Następnie dodaj marchewkę, seler, pietruszkę, por i kalarepę. Gotuj około pół godziny. Później dodaj ziemniaki i czekaj aż zmiękną. Jk zupa będzie już gotowa, możesz wyciągnąć mięso.