Pylące rośliny, niektóre składniki znajdujące się w żywności i od razu mamy katar, oczy nam łzawią… Tak – wszelkiego rodzaju alergie stały się wręcz znakiem naszych czasów. Okazuje się, że skuteczna w walce z nimi jest kwercetyna występująca przede wszystkim w warzywach, owocach i czerwonym winie.
Liczba osób dotkniętych alergią rośnie niemal z roku na rok. Zdaniem World Allergy Organization – Światowej Organizacji Alergii, u 30 – 40 proc. populacji świata występuje co najmniej jedno schorzenie alergiczne. Problem ma jeszcze narastać. Warto więc mieć świadomość, które składniki doskonale radzą sobie z alergiami. Należy do nich na przykład kwercetyna. Jest ona składnikiem wielu preparatów stosowanych pomocniczo w leczeniu alergii różnego pochodzenia w połączeniu z solami wapnia. Wykazuje aktywność przeciwalergiczną i przeciwzapalną poprzez hamowanie enzymów uczestniczących w produkcji leukotrienów i prostaglandyn. Hamuje również uwalnianie histaminy, czyli czynnika, który jest odpowiedzialny za reakcje alergiczne oraz łagodzi je. Może być też stosowana w celu zmniejszenia aktywności hialuronidazy. Hamuje również choroby układu krwionośnego oraz chroni nasze naczynia krwionośne przed utworzeniem się złogów miażdżycowych. Poza tym przyda się osobom, które chcą schudnąć – kwercetyna wspomaga odchudzanie i przyczynia się do kontrolowania masy tkanki tłuszczowej oraz pobudza proces jej spalania. Gdzie ją można znaleźć? Na przykład w czerwonym winie. Poza tym występuje w warzywach i owocach. Zawierają ją na przykład jarmuż, truskawki, ciemne winogrona, brokuły, kabaczki, szalotka, jabłka, pietruszka, czy szałwia. Poza tym kwercetynę można kupić w formie kapsułek. Musimy mieć jednak świadomość, że jako substancja z grupy flawonoidów jest słabo rozpuszczalna w wodzie. Z tego też powodu organizm może ją wchłaniać w sposób ograniczony. Gdy zostanie przedawkowana, może okazać się toksyczna. Pamiętajmy więc, że w suplementach powinna być tylko uzupełnieniem diety.