Chcesz zaserwować kurczaka w nieco innym wydaniu? Masz zamiar przyrządzić danie, które łączy w sobie słodkie i ostre smaki? Zainspiruj się naszym przepisem na pałki z kurczaka w śliwkowej marynacie.
Czego będziemy potrzebować?
- pół kilograma pałek z kurczaka
- trzech łyżek powideł śliwkowych
- dwóch łyżek ciemnego sosu sojowego
- trzech łyżek miodu
- dwóch ząbków czosnku
- dwóch łyżek ostrego ketchupu
Mięso dokładnie czyścimy, myjemy i osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Powidła śliwkowe przekładamy do miseczki, a następnie dodajemy do nich sos sojowy, czosnek, miód oraz ketchup. Jeśli chcemy nadać marynacie nutkę pikanterii, możemy dodać papryczkę chilli bądź pieprz cayenne. Całość dokładnie mieszkamy. Powstałą marynatą nacieramy pałki. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie przekładamy mięso na blachę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Powinno tam spędzi około 50-60 minut.