Podstawowym elementem wielkanocnego menu są oczywiście jajka – serwowane na różne sposoby, gotowane, faszerowane, w sałatkach… Dziś podpowiadamy, jak przyrządzić te faszerowane i opiekane w skorupkach.
Czego będziemy potrzebować?
- sześciu jajek,
- 300 g pieczarek,
- średniej cebuli,
- bułki tartej,
- masła,
- przypraw
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę (bądź trzemy na tarce) pieczarki. Wrzucamy na rozgrzane na patelni masło. Dorzucamy posiekaną cebulę. Doprawiamy według uznania.
Gdy jajka będą już schłodzone, ostrym nożem kroimy je na pół w skorupkach. Jajka wyjmujemy za pomocą łyżeczki ze skorupek (ale tak by skorupki nie uszkodzić), siekamy na drobno i przekładamy do miseczki. Dodajemy przestygnięte pieczarki i łączymy z jajkami – tak, aby powstała pasta. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Skorupki wypełniamy przygotowaną masą. Na płaski talerzyk wysypujemy kilka łyżek bułki tartej i obtaczamy w niej wystający ze skorupki farsz. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i układamy jajka farszem do dołu. Smażymy kilka minut, aż się zarumienią. Gotowe!