Chłodnik buraczany
Zwany również chłodnikiem litewskim, tradycyjny polski chłodnik z botwinki. Z zsiadłym mlekiem, z dodatkiem ogórka, koperku i szczypiorku. Kiedyś podawany z szyjkami rakowymi lub pieczenią cielęcą. Dzisiaj – z ugotowanym jajkiem.
Potrzebne składniki
* jeden litr kefiru lub płynnego jogurtu naturalnego;
* cztery duże buraki;
* jeden zielony ogórek;
* jajka na twardo;
* natka świeżego koperku;
* natka szczypiorku;
* przyprawy.
Sposób przygotowania
Buraki gotujemy w delikatnie osolonej wodzie (półtora litra wody). Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia. Gdy wywar będzie chłodny, dodajemy starty ogórek oraz posiekane koperek oraz szczypiorek. Zalewamy całość kefirem lub jogurtem, a na koniec doprawiamy do smaku przyprawami np czosnkiem. Chłodnik podajemy z jajkiem na twardo przyozdobiony koperkiem i szczypiorkiem.