Żeberka są niezwykle popularnym gatunkiem mięsa w kuchniach europejskich i azjatyckich. Można je przyrządzać na wiele różnych sposobów. Dziś podpowiemy wam, jak przygotować te w miodowo-musztardowej marynacie. Są tak pyszne, że nie będziecie mogły się im oprzeć!

Czego będziemy potrzebować?

1 kilograma żeberek wieprzowych

2 łyżek musztardy

2 łyżek naturalnego, płynnego miodu

1 łyżki ketchupu

2 ząbków czosnku,

4 łyżki sosu sojowego,

słodkiej, mielonej papryki,

majeranku,

soli.

Sposób przygotowania

Żeberka kroimy, myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na kilka chwil.

W tym czasie możemy przygotować marynatę. Do miseczki przekładamy musztardę, miód, musztardę, keczup oraz sos sojowy. Doprawiamy mieloną papryką, majerankiem i wszystko mieszamy. Otrzymaną marynatą smarujemy żeberka i przykrywamy folią spożywczą. Mięso powinno spędzić w lodówce przynajmniej cztery godziny.

Następnie przekładamy żeberka do naczynia żaroodpornego i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez około godzinę. W trakcie pieczenia mięso powinnyśmy co jakiś czas polewać marynatą. Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem.

Facebook Comments Box

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *