Żeberka są niezwykle popularnym gatunkiem mięsa w kuchniach europejskich i azjatyckich. Można je przyrządzać na wiele różnych sposobów. Dziś podpowiemy wam, jak przygotować te w miodowo-musztardowej marynacie. Są tak pyszne, że nie będziecie mogły się im oprzeć!
Czego będziemy potrzebować?
1 kilograma żeberek wieprzowych
2 łyżek musztardy
2 łyżek naturalnego, płynnego miodu
1 łyżki ketchupu
2 ząbków czosnku,
4 łyżki sosu sojowego,
słodkiej, mielonej papryki,
majeranku,
soli.
Sposób przygotowania
Żeberka kroimy, myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na kilka chwil.
W tym czasie możemy przygotować marynatę. Do miseczki przekładamy musztardę, miód, musztardę, keczup oraz sos sojowy. Doprawiamy mieloną papryką, majerankiem i wszystko mieszamy. Otrzymaną marynatą smarujemy żeberka i przykrywamy folią spożywczą. Mięso powinno spędzić w lodówce przynajmniej cztery godziny.
Następnie przekładamy żeberka do naczynia żaroodpornego i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez około godzinę. W trakcie pieczenia mięso powinnyśmy co jakiś czas polewać marynatą. Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem.