Uwielbiasz awokado? Co robisz z pestką po spożyciu miąższu? Ląduje w śmieciach? To duży błąd! Okazuje się, że również ona jest wartościową częścią tego owocu.
Pestka awokado jest bezpieczna dla zdrowia i nietoksyczna. Wszystko za sprawą zawartych w niej silnych antyoksydantów – jest ich dwa razy więcej, niż w samym miąższu. To właśnie one opóźniają procesy starzenia – mózgu, serca, wszystkich komórek i tkanek, a także skóry. Poza tym obniżają poziom cholesterolu, a także redukują ciśnienie. Pestka awokado wspiera również prawidłowe działanie układu immunologicznego. A dzięki zawartemu w niej błonnikowi, hamuje apetyt i pozwala cieszyć się dłużej uczuciem sytości. Jest więc idealny dla tych, którzy chcą dbać o swoją linię. Do swojej diety powinny ją wprowadzić też osoby chcące wzmocnić włosy i paznokcie – pestka awokado zawiera bowiem witaminy grupy A i E. Kolejnym dobroczynnym składnikiem jest kwas foliowy, który ma szczególne znaczenie dla funkcjonowania organizmu i komórek ustroju człowieka.
W jaki sposób spożywać pestkę awokado? Najpierw musimy ją zasuszyć (2 – 3 dni na słońcu, np. na nasłonecznionym parapecie lub na kaloryferze), a następnie drobno zetrzeć. Powstały w ten sposób proszek możemy dodawać do koktajli, jogurtów, ciasteczek, smoothie, samodzielnie wyciskanych soków, płatków śniadaniowych, zupy czy kanapki itd. Nie spodziewajmy się jednak, że pestka awokado dostarczy nam niesamowitych doznań smakowych.