Wiecie za co między innymi kochamy wiosnę? Za to, że możemy wręcz przebierać w pysznych i świeżutkich owocach oraz warzywach. To właśnie teraz ich smak jest wyjątkowy! Na straganach pojawiają się już chociażby szparagi. Sezon na nie jest stosunkowo krótki, dlatego warto się nimi nacieszyć – i oczywiście najeść – póki możemy. Jak je przyrządzić? Pomysłów jest wiele!
Polecamy: ZASERWUJ SKRZYDEŁKA W MARYNACIE MIODOWO-MUSZTARDOWEJ – PRZEPIS
Sezon na szparagi trwa zaledwie dwa miesiące. A czekać na nie musimy aż dziesięć! Kupując szparagi sprawdźmy, czy końcówki w miejscu nacięcia nie są przesuszone i zdrewniałe, a główki szparagów są jędrne i twarde. To będzie świadczyć o ich świeżości. Które szparagi wybrać – zielone, czy białe? To zależy tylko od nas – oba rodzaje są tak samo pyszne. Trzeba jednak pamiętać, ze tych pierwszych raczej nie obieramy. Wystarczy, że usuniemy dolną końcówkę pędu i nieco skórki przy niej oraz odcinamy malutkie łuskowate listki. Z kolei te białe mogą mieć włóknistą, nieprzyjemna skórkę, więc lepiej obrać je do ¾ wysokości. Jak i z czym jeść szparagi? Możliwości jest całe mnóstwo. Można je gotować w wodzie, na parze, podsmażyć na patelni, a nawet zaserwować na grillu. Świetnie sprawdzą się do ugotowania zupy-krem, czy jako dodatek do sałatek, makaronów, pizzy, czy jajecznicy. Pamiętajcie jednak, że im krócej są gotowane i prościej podane, tym lepsza uczta was czeka.
Polecamy: SPRAWDZONE PRZEPISY: DOMOWA TORTILLA I KETCHUP
Przepis, który podbił nasze serca to szparagi smażone na maśle czosnkowym. Czego potrzebujemy? Dwóch pęczków zielonych szparagów, dwóch łyżek oliwy, czterech łyżek masła, soli, pieprzu, czterech ząbków czosnku, plasterka cytryny oraz parmezanu. Szparagi czyścimy ścinając zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Wszystko lekko podsmażamy. Następnie wrzucamy szparagi, pokrojone na mniejsze kawałki oraz masło. Smażymy pod przykryciem – od czasu do czasu przewracając – przez około 10 minut. Gotowe szparagi przekładamy na talerz i kropimy z wierzchu sokiem wyciśniętym z plasterka cytryny. Przed podaniem doprawiamy do smaku i posypujemy parmezanem.
Polecamy: ZASERWUJ SKRZYDEŁKA W MARYNACIE MIODOWO-MUSZTARDOWEJ – PRZEPIS
Polecamy: CO DODAĆ DO IDEALNEGO ROSOŁU?